1000 Stora Noliaband till VildaKidz

Genom ett samarbete med VildaKidz ges 1000 barn och ungdomar möjligheten att besöka Stora Nolia alla dagar.
– Vi vill att alla barn ska ha en meningsfull fritid, oavsett plånbok, säger Anna Karlsson, en av grundarna av VildaKidz, en förening som bland annat uppmärksammats av Facebooks grundare, Mark Zuckerberg och som hjälpte över 20 000 barn & unga under 2017.
VildaKidz är en nationell och internationell succé med lokal förankring som 2017 utsetts till ett av de 20 starkaste varumärkena i Sverige på sociala medier, blivit personligt inbjudna av Mark Zuckerberg till Facebooks huvudkontor och medverkat i såväl nationella media som internationell, bland annat BBC, Huffington Post, Europe Summit med flera. I december utsågs grundarna av VildaKidz, makarna Anna och Stefan Karlsson, till ”Årets Grannar” vid Svenska Hjältar-galan.
Anna Karlsson är lärare i grunden men också en globetrotter.
– När jag reste runt i världen såg jag tydligt att lycka inte är lika med pengar. Jag fann lyckan där
det var som fattigast, medan de som mådde sämst bara tänkte på sin yta. Så är det tyvärr mycket i samhället i dag.
Det var en januaridag 2015 som de grundade VildaKidz. Aktiva i föreningen är också barnen
Rebecca och Marcus.
– Drivkraften att göra någon annan glad. Det är en sådan härlig känsla och på köpet får  vi två humanister till barn.
Vilda Kidz är en allmännyttig förening i Norrbotten som drivs helt ideellt. Till deras aktiviteter är alla barn välkomna, men alla sjuka och utsatta prioriterade. Fokus ligger på att skapa en meningsfull fritid för utsatta barn och unga, utan att de ska känna sig utpekade eller uteslutna.
– Vi försöker tänka enkelt, eftersom barn är enkla. Det är vi vuxna som tjorvar till det. Att få komma ut i naturen, umgås skärmfritt och låta barnen välja vad vi ska göra är viktiga principer för oss. Sedan är det alltid kostnadsfritt att delta i våra aktiviteter, oavsett vem man är. Vem som helst ska kunna vara med, barn från alla samhällsklasser, med olika behov eller bakgrund, säger Anna Karlsson.
Anledningen till att alla aktiviteter är öppna för alla är enkel.
– Vi vill skapa förståelse för att alla är olika, men ändå lika. Barn kan vara fattiga eller i behov av extra stöd på så många olika sätt. Hos oss får man vänner och kompisar med olika bakgrund. Mixarna en del av den vilda magin.
Hon berättar att det bara finns en regel – att man ska vara snäll.
– Många som deltar i VIldaKidz har någon form av diagnos och flera av dem är vana att bli tillsagda att inte vara för högljudda eller sitta still. Men hos oss behöver de inte vara stilla eller tysta, bara de är snälla. Hos VildaKidz är det ok att vara som man är.
VildaKidz uppfyller drömmar, så kallade Önskedagar. Det uppfylldes 987 önskedagar under 2017 och de sponsras av Luleå Datahallar (Facebook)
– Barnen som får en sådan dag önskar inte vad du och jag skulle önska. Det handlar om fika på stan, att för första gången få gå på bio eller på Teknikens hus. Det kan också handla om att få idrottskläder eller köpa rena underkläder.
I februari var makarna Karlsson inbjudna till London för att representera Sverige på Facebook Communities Summit Europé. Facebook är också en av föreningens huvudsponsorer.
– Sociala medier ger oss också möjligheten att nå ut. Med ett klick når vi över 100 000 mottagare. Det gör att vi når många när vi har något att berätta. Som när vi hade 800 cirkusbiljetter att dela ut och de tog slut nästan direkt.
Förutom alla sponsorer som ger möjligheter att göra saker samarbetar VildaKidz med bland annat socialtjänster, tjejjourer, Svenska kyrkan, kuratorer, skolor och Migrationsverket.
– En stor del av de vi möter är människor som bollas mellan socialtjänster och Försäkringskassan. Allt för många mår psykiskt dåligt, men det handlar inte bara om pengar. Det är inte sällan  barnen till de rik-
aste som inte blir hämtade efter våra aktiviteter. Sånt syns inte i papper hos socialtjänsten, men hur mår de barnen? Bristerna finns i olika färger och former.
Hon berättar att de har bokade aktiviteter fram till 2020 och att de ska göra en stor VildaKidz Gala 25 november 2018 där snällhet ska lyftas.
– ALLA kan göra något, bara man vill, säger Anna Karlsson.