Barnvänligt som aldrig förr på årets Stora Nolia

Årets Stora Nolia blir det barn- och familjevänligaste hittills när mässan öppnar i Umeå 5 augusti. Bland annat kommer Tobbe Trollkarl, Bamse och Babblarna. Det blir också en rad barnvänliga nyheter, som familjeparkering och familjerum.

– Vi kommer att erbjuda något för barn varje dag, säger Lars Olovson, programansvarig på Stora Nolia som berättar att fredagen blir barnens speciella dag.

De senaste åren har Stora Nolia arbetat med att göra mässan allt med barn- och familjevänlig med barnpassning för barn 3-9 år och en uppskattad vilsecentral som drivs av Civilförsvarsförbundet.

– I år har vi även en särskild familjeparkering och ett familjerum där de med små barn kan sitta och amma, värma mat eller bara ta en paus, säger Lars Olovson.

Han berättar att de också uppmuntrar utställarna att arrangera aktiviteter som passar barnen. I Mässmagasinet ges dessutom Lilla Nolia en egen karta som visar viktiga funktioner och barnaktiviteter.

– På mässområdet och scenen kommer vi att ha spännande och roliga programaktiviteter för alla barn, säger Lars Olovson.

Dungen är en lugnare del av Stora Nolia. Här hittar du aktiviteter som hoppborgar, dinosaurie-park, ponnyridning men också den enormt populära Pysselkojan där Pyssel-Jenny, känd från barn-tv, låter barnen kreera saker ur det man hittar i naturen.

I Dungen finns även Forslundagymnasiets monter där det går att klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mycket mer som passar såväl små som stora barn.

– Vi på Forslunda gör även ett pannkakskalas där barnen själva får steka sina pannkakor, säger Inger Bäckström, utvecklingsledare på Forslunda.

Dungen har även en restaurang som bland annat erbjuder barnvänligt matnyttigt men också toast med vindelrökt skinka, smör och ost från Norrmejerier och bröd bakat i Umeå men de har också vegetariskt finns på menyn.

– Vi kommer också att ha aktiviteter på området med dagliga överraskningsmoment som dans, gycklarna Wullger och Mimmi samt clowner. Sedan kommer vi att ha medlemmar från Nordic Legions som ser ut som karaktärer från de berömda Star Wars-filmerna. Det blir även en lekyta i hall 4.

Lars Olovson tror att det finns några programpunkter som blir extra attraktiva under mässan.

– Jag gissar att enormt populära Babblarna med sin musikal kommer att locka många, säger han.

Babblarna bjuder på en svängig, interaktiv och rolig musikal där publiken får träffa Robotflickan Klonk som med publikens hjälp trollar fram alla Babblarna ur deras hus. Allt förpackat med språkutveckling, specialpedagogik och svängig musik i första rummet – framfört med tal, tecken, sång och dans.

Det blir även andra musikaliska höjdpunkter med låtskrivaren och sångaren Ace Wilder som gått till final i Melodifestivalen tre gånger med bland annat låtarna ”Busy Doin´Nothing”, hennes mest streamade låt med över 35 miljoner lyssnare och ”Dont Worry” i Melodifestivalen 2016.

Hon är inte den enda Melodifestivalstjärnan som uppträder på Stora Nolia Jasmin Kara som var med i år med låten Gravity kommer också. Hon sjunger i anslutning till artisttävlingen Stjärnskott idag som åter hålls på Stora Nolia. Där får ungdomar mellan 7–16 år möjligheten till att bli Sveriges nästa stora artist.

– Dessutom kommer Tobbe Trollkarl med en fartfylld show som gjorde succé i Piteå ifjol. Sedan ska vi inte glömma bort barnfavoriten Bamse som också kommer tillsammans med häxans dotter, Lova.

– Ser sjukt mycket fram emot att komma tillbaka till Stora Nolia och underhålla alla familjer! Varmt välkomna så skrattar vi ihop som aldrig förr...! ;o) hälsar Tobbe Trollkarl.