Fortsatt storpublik: ”Det är självklart för oss att vara här”

Efter en första helg med många besökare fortsätter Stora Nolia i Umeå att locka storpublik. Hittills har mässan lockat över 30 000 besökare.

– Stora Nolia är en av landets största mötesplatser. Det är självklart för oss att vara här, säger Karin Ahnqvist, kommunchef i Robertsfors kommun som tillsammans med Trafikverket och Norrbotniabanegruppen informerar om järnvägsprojektet. 

Stora Nolias projektledare, Peter Kattilasaari framhåller bredden på mässans utbud, med lantbruksmaskiner, innovationer, design, hälsa och inte minst samhällsinformation.

Robertsfors kommun är med på mässan för att tillsammans med Trafikverket och Norrbotniabanegruppen informera om järnvägsprojektet som kommer att få stor betydelse för kommunen.

– Den är avgörande för så många delar, både för inflyttning, kompetensförsörjning men också för att länka företag samman och nå ut i världen. Därför känns den satsningen självklar att informera om på Stora Nolia, säger Karin Ahnqvist som säger att den vanligaste frågan under mässan är ”när kommer banan” och ”kommer jag att leva då”?

– Då säger jag jajjemän! 2029-2030 står vi redo att starta trafiken, förklarar Robertsfors kommunchef.

När det gäller genomförandet av mässan i stort är Peter Kattilasaari mer än nöjd.

– Vår statistik pekar på att vi har fler återbesök än under de senaste årens mässa i Umeå, till stor del tack vare flerdagarsbandet. Bandet har också gett ett jämnare flöde in på mässan där många kommer efter lunch. Jag tycker man märker på besökarna att de är mindre stressade än under tidigare år, säger Peter Kattilasaari.

 

Besökssiffror Stora Nolia 2019 (2017 års siffror inom parentes):

Lördag 3/8: 11 392 (13 090)

Söndag 4/8: 9 639 (8 436)

Måndag 5/8: 9 076, (9049)